Egy generáció sorsáról való döntés meghozatala során nem lehet figyelmen kívül hagyni az érintettek véleményét. Ezt mutatja az új felsőoktatási törvény esete is - egy Corvinusos szemszögéből bemutatva.

2011. 10. 27.: A Szalay utcában egyetemisták és főiskolások ezrei vettek részt a HÖOK tüntetésén, melynek célja a magyar felsőoktatás „eltemetése” volt. Az új felsőoktatási törvény hírének hallatára a fiatalok arcán kétségbeesés, harag látszott. Nem tudták, hogy mehetnek-e egyetemre, ha igen, mennyit kell fizetniük, mit kell aláírniuk. A lavina elindult.

Az indulatok nem csillapodtak, szinte minden nap új hírek jöttek. Átéltük mi is a bizonytalanságot: lesz még jövőre BCE? Ezzel párhuzamosan a gimnazisták is komoly problémákkal néztek szembe. 

2012.01.05: Megtudhattuk, hogy az egész országban összesen 250 újonnan felvett diák gazdasági képzését fogja 2012-ben támogatni az állam. A meghatározott felsőoktatási keretszámok hírére sokan emelték fel a hangjukat, főleg a közgazdász- és jogászképzés nevetséges adatai miatt. Sokan kérdezték jogosan: mi lesz veled Corvinus? 

Az érdeklődést fokozta, hogy később kiderült: egyetemünk összesen 75 államilag támogatott diákot vehet fel 2012 nyarán a gazdasági képzésekre. Kevés, ugye? Mások is így gondolták…

2012.01.20: Demonstráció az Educatio kiállításon, ahol gimnazisták, egyetemisták és tanárok fojtották Princzinger Péterbe a szót, minőségi felsőoktatást követelve. Eddig nem látott, politikai belharcoktól mentes összefogást tapasztalhattunk diákok és tanárok között – mindannyian azért tiltakoztak, mert tudják: ilyen oktatási politikával a felsőoktatásnak nincs jövője. 

Egyetemünkre visszatérve: a fiatalok és tanáraik kíváncsian várták, hogy a sok pletyka közül melyik lesz igaz, melyik szakok kapják meg az állami helyeket. Az eduline.hu információi szerint a Corvinus vezetése úgy döntött, hogy államilag támogatott helyeket a K-karon hirdetnek majd meg, míg a G-karos üzleti szakok csak költségtérítéses formában lesznek elérhetők, ezt pedig máig nem cáfolták meg.

A kálváriának természetesen nincs még vége. „Februárban folytatjuk!” – skandálták az Education demonstrálók. Mi tehet az ügy végére pontot? Minden bizonnyal ezt még maguk a politikusok sem tudják.


Jelen cikk szintén egy korábbi, azonban eddig nem megjelent cikk, aktualitására így tekintsen mindenki.

Címkék: felsőoktatás törvény költségtérítés corvinus educatio keretszám

A bejegyzés trackback címe:

https://antalgergo.blog.hu/api/trackback/id/tr384085040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása